Abonneren op hulpbronnen

Via het Hulpbronnenbeheer kan je zich abonneren op de hulpbronnen van eender welk Vectorworksbestand (aangemaakt in dezelfde Vectorworksversie als het doelbestand).

Om te abonneren op hulpbronnen van een ander bestand:

Geef de hulpbronnen van het bronbestand weer in het Hulpbronnenbeheer. Gebruik hiervoor het commando Doorblader document onder de menuknop Opties bestanden. Als dit bestand zich reeds in een bibliotheek of bij je favorieten bevindt, kan je ook toegang te krijgen tot het bronbestand via de Bestandenlijst (zie Hulpbronnenbeheer: Bestandenlijst).

Klik met rechts op de gewenste hulpbron en selecteer het commando Abonnement in het contextmenu.

Het dialoogvenster ‘Abonneren op hulpbron(nen)’ wordt geopend. Selecteer de locatie voor de geabonneerde hulpbron.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Behoud mappenstructuur

Kies deze optie om de mappenstructuur van de geabonneerde hulpbron te behouden.

Selecteer doelmap

Kies deze optie om de geabonneerde hulpbron aan de geselecteerde map toe te voegen.

Mappenlijst

Dit is een overzicht van alle mappen in het doelbestand die van hetzelfde type zijn als de geselecteerde hulpbron. De map die je selecteert, wordt de doellocatie voor de geabonneerde hulpbron.

Nieuwe symbolenmap

Klik hier om een nieuwe map te creëren in de geselecteerde map. Geef een naam op voor de nieuwe map.

Als het huidige bestand nog geen andere abonnementen op het bronbestand heeft, dan verschijnt het dialoogvenster ‘Abonnement’. Stel de parameters in.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Abonnement op

Dit is de locatie van het bronbestand.

Onthoud het pad als

Selecteer of je het pad van het bronbestand als een absoluut of een relatief pad wenst bij te houden. Kies voor een absoluut pad als je niet verwacht dat de locatie van het geabonneerde bestand zal veranderen. Kies voor een relatief pad als je de bestanden waarschijnlijk naar een andere computer of naar een ander platform zult verplaatsen; zolang het relatieve pad tussen de twee bestanden onveranderd blijft, zal Vectorworks het abonnement kunnen terugvinden. Een relatief pad kan je alleen selecteren als het geabonneerde bestand zich op hetzelfde volume bevindt als het doelbestand.

Afhankelijk van je keuze zal het pad van het Bronbestand als een absoluut of relatief pad worden weergegeven.

Bewaar abonnementgegevens in bestand

Vink deze optie aan om een kopie van de abonnementsgegevens in het actieve bestand te bewaren. De bestandsgrootte zal hierdoor toenemen.

Automatisch bijwerken

Vink deze optie aan om een abonnement automatisch bij te werken bij het openen van het doelbestand. Als je deze optie niet aanvinkt, wordt het abonnement enkel bijgewerkt wanneer je in het tabblad ‘Abonnementen’ van het Organisatievenster op de knop Bijwerken klikt.

Klassen bijwerken

Vink deze optie aan om ook de klassen op te nemen in het bijwerken van het abonnement.

De hulpbron wordt toegevoegd aan het doelbestand. De namen van geabonneerde hulpbronnen worden cursief weergegeven in het Hulpbronnenbeheer.

In de hieronder beschreven situaties gelden deze regels voor geabonneerde hulpbronnen:

Situatie

Omschrijving

Geabonneerde hulpbron bewerken

Een geabonneerde hulpbron kan vanuit het doelbestand bewerkt worden op voorwaarde dat het lokaal bewerken van geabonneerde hulpbronnen is toegestaan in het doelbestand (zie Abonnementen - Instellingen). Het bronbestand mag bovendien niet geopend zijn door een andere gebruiker, het abonnement mag niet verbroken zijn en de hulpbron mag niet verouderd zijn. Aanpassingen die je maakt aan de geabonneerde hulpbron, worden automatisch geëxporteerd naar het bronbestand. Het bronbestand is vergrendeld terwijl je aanpassingen maakt.

Deze hulpbronnen kunnen vanuit het doelbestand bewerkt worden:

verlopen

lijnarceringen

afbeeldingen

lijnstijlen

records

Renderworks achtergronden, stijlen en texturen.

plantsymbolen (Vectorworks Landschap vereist)

symbolen

tekststijlen

motieven

schetsstijlen

Dak-, plaat- en muurstijlen (Vectorworks-uitbreidingsmodule Product vereist)

Naamconflicten tussen hulpbronnen

Een melding verschijnt wanneer er een tijdens het creëren van een abonnement een conflict ontstaat tussen geabonneerde hulpbronnen en andere hulpbronnen met dezelfde naam. Als de hulpbronnen van verschillende types zijn (bijvoorbeeld een lijnarcering en een motief), hernoem je de nieuwe hulpbron of breek je de handeling af. Als het om twee dezelfde types hulpbronnen gaat, vervang je de hulpbron in het doelbestand om verder te gaan.

Aanpassing van gebruikersnulpunt in bronbestand

Als je de optie Negeer nulpunt bronbestand heeft aangevinkt in het dialoogvenster ‘Abonnement’, verandert de locatie van de geabonneerde hulpbron niet.

Verandering van de klassen in het bronbestand

Als je de optie Klassen bijwerken heeft aangevinkt in het dialoogvenster ‘Abonnement’, worden veranderingen aan de klasse van een geabonneerde hulpbron pas doorgevoerd in het doelbestand nadat het bijgewerkt is.

Om een abonnement op een hulpbron te verbreken, klik je rechts op de gewenste hulpbron en selecteer je het commando Verbreek abonnement in het contextmenu. De hulpbron blijft bestaan in het doelbestand, maar is niet langer verbonden met het bronbestand.

Abonnementen weergegeven als laag toevoegen en bewerken

Geabonneerd zichtvenster op ontwerplaag

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.